torty,ciasta
torty,ciasta
kamkam - 2004-06-16 00:44
torty,ciasta
hej..
zdaję sobie sprawę, że to temat kompletnie off topic i nie nadaje się an to forum,ale zważywszy, że wśród Wizażanek jest chyba sporo Mam,może któraś spojrzy łaskawym okiem na moją prośbę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
otóż moja siostra postanowiła w najbliższych dniach urządzić małe przyjęcie urodzinowe(czytaj:spęd koleżanek, które niezależnie od ilości troją się w oczach i uszach) a ja obiecałam że zajmę się cateringiem;)
i właśnie przed chwilą oprzytomniałam-goście są zaledwie kilkuletni,a tacy gustują w bardzo słodkich i bardzo kolorowych łakociach, na które nie mam żadnych przepisów(nie chcę kupować żadnych tortów, wiadomo jak u nich ze smakiem, poza tym podeszłam do zadania ambicjonalnie...)
kilkulatki raczej nie będą zachwycone kawowymi czy alkoholizowanymi specjałami, wiem natomiast z obserwacji(i pamiętam co nieco z zamierzchłej właśnej młodości), że wszystko co się mieni kolorami tęczy jest suuuuper
tak więc,czy któraś z Was zna może jakieś przepisy na kolorowe ciacha, które mogą sobie być nawet bombą kaloryczną;)?przeglądam własnie czarną oliwkę, mam już kilka typów, ale byłabym wdzięczna za Wasze opinie....
wiem że od tego są fora kulinarne i że tuczące słodkości nie powinny sąsiadować z takim np fitnessem i dietami, ale mam mimo wszystko nadzieję,że zostanie mi to wybaczone...
pozdrawiam cieplutko
Nutka - 2004-06-16 06:58
Cześć:)
Gdy robiłam takie imprezy mojej Młodej to ciacha i slodkości nie szły za bardzo..Tort tak!! + świeczki!!! To musi być !! A poza tym sprawdzały się :
chipsy, chrupki .... !!!!!!!!!!!!!!
groszki-cukierki:D .....
galaretka różnokolorowa pokrojona w kosteczkę
paluszki
zrób różnokolorowe koreczki
może mini kanapeczki itp...
szampan bezalkocholowy -dziecinny:D - to duża radocha
dużo soków,soczków,spraitów,co li ....
ciasteczka takie male typu pierniczki w czekoladzieitp-kupowałam na wagę
Ponadto robiłam różne konkursy,gry - do tego prezenty np.zapakowane Marsy...
Acha, kazdy przy przywitaniu dostawał własnoręcznie wykonany kotylion...balon..co tam jeszcze...(Pamiętaj o zaproszeniach)
kamkam - 2004-06-16 21:08
taaaak....za każdym razem jak ktoś zaprasza na urodziny,to pierwszym pytaniem jest:
czy będzie piccolo???
jak będzie, można iśc na (zakrapianą;) imprezę
koreczki, galaretka, czipsy, bezy, paluszki...ok
ale mam problem z tortem, musi byc bezapelacyjnie, chciałabym upiec jakiś lekki, owocowy i tu mam problem...muszę jeszcze pogrzebać w przepisach,ale jak tylko zobaczę jakieś zdjęcie, to od razu ślinka napływa, normalnie przeżywam katusze!!!;)
pozdrawiam
Nutka - 2004-06-17 08:47
Wiesz co ja piekę na prawdę bardzo dobrze-skromna jestem co:D ale tort dla dzieci kupuje taki z bitą śmietaną-leciutki,pyszny...Polecam :)
Inne torty dla dzieciaczków były za ciężkie i nie sprawdzały się....
joannea - 2004-06-17 08:56
wiesz co, a nie myślałaś o ułatwieniu sobie zadania, i kupieniu gotowego biszkopta w cukierni? ale nie takiego obrzydlistwa w plastiku, tylko prawdziwego, nieozdobionego tortu, który trzeba samemu przleać, przełożyć i udekorować? my tak czasami robimy w domku, jak mama nie ma czasu piec - a poza tym, nie oszukujmy się, dobry biszkopt to połowa sukcesu tortu (albo i więcej). Nie wiem, jak w innych miejscach, ale w Kutnie po prostu się taki tort zamawia w piekarnio-cukierni koło dworca http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif, i następnego dnia odbiera świeżutki, pachnący, jeszcze ciepły czasami (lepiej zamówić, te spody mają duży popyt). A cisto jest tak dobre i 'domowe', że nawet moja babcia nigdy nie wpadła, że kupne http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
powodzenia!!!
margolci@ - 2004-06-17 11:12
kamkam napisał(a):
> ale mam problem z tortem, musi byc bezapelacyjnie, chciałabym upiec jakiś lekki, owocowy i tu mam problem...muszę jeszcze pogrzebać w przepisach,ale jak tylko zobaczę jakieś zdjęcie, to od razu ślinka napływa, normalnie przeżywam katusze!!!;)
Ha, ja mam przepis na tort koloru różowego. Biszkopt to nie jest, ale można spokojnie przekroić i przełożyć masą. Tylko z tej ilości wychodzi raczej mała forma i chyba do przekrojenia na pół jedynie. Ale zdecydowanie jest to ciasto specjalnie dla dzieci http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
A oto i przepis:
- szklanka mąki
- szklanak kisielu wiśniowego w proszku
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka oleju lub kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, wlać olej lub stopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką i do piekarnika. Koniec http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon26.gif
Spokojnie możesz przełożyć masą, na wierzch na masę truskawki i galaretka. A na masę też mam "dziecinny" patent - można dodać tartych jabłek. Uwielbiają http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
Powodzenia!
kamkam - 2004-06-17 15:56
masz rację, biszkopt raczej kupię, ale masę, krem, galaretkę, przybranie, cokolwiek,zrobię sama, obiecałam siostrze
tak to już jest, że jak się b.staram, to biszkopt mi siada i nie za bardzo jest co przekrajać:D
niby proste ciasto,ale lubi robić psikusy
kamkam - 2004-06-17 15:59
hm, brzmi fajnie, dzięki
mam jeszcze ponad tydzien, chyba codziennie bede cos pichcic i wyprobowywac rozne przepisy,zeby potem w kulminacyjnym momencie nie dac plamy;)
ale mam jeszcze pytanie-dodajesz jabłka do takiej masy maślano-cukrowej?
margolci@ - 2004-06-17 22:57
Prawdę mówiąc pomysł z jabłkami należy do mojej mamy, więc dokładnie nie pamiętam, co to za masa. Podejrzewam, że taka z budyniem. Ale myślę, że każda może być, byleby była w miarę śmietankowo - waniliowa lub owocowa (znaczy nie kawowa http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif ).
A jabłka trzeba utrzeć na grubej tarce - mają być takie wiórki, w żadnym razie nie papka! Zawsze możesz dodać troszkę i spróbować, czy Ci to połączenie smakuje, ale za moich czasów to był przebój. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
iw0nA - 2004-06-18 06:09
a ja odeslę cię do pewnej strony, jest tam ciasto Słodka chatka wyglada pysznie ! http://mojegotowanie.onet.pl/1845,przepis.html
stokrotka_to_ja - 2004-06-18 10:44
Może to nie jest typowy tort,ale z doświadczenia wiem,że dziecikom smakuje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
Piana jak na bezy,tylko musi być jej sporo,wyciskacz na pergamin 3-4 krązki (możesz tak spiralnie,od środka i coraz większe koło). Jak sie już wysuszy-upiecze,można przełożyć pokrojonymi owocami z bitą smietaną,np.rozdrobnić truskawki,i wymieszać,wierzch polać np.rózową polewą (są takie gotowe,białe,możesz zabarwić barwnikiem takim jak do pisanek)udekorować smietana i truskawkami.
Poprócz tego możesz zrobić bardzo prosty i efektowny deser.Jakiś budyń,np.czekoladowy. Zrobić według przepisu i wbić w środek połowke(albo troszkę wiecje )banana ,3-4 sm od wierzolka poziomo wbić wykalaczkę i naloży ć plaster ananasa,zrobić oczka z czekolady (wystarczy odłupaś takie ociupinki z kostki,albo sa tez pisaki do ciasta) i mamy banana w kapeluszu http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif (taki meksykanin http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
kasiulka - 2004-06-18 10:57
Ja proponuję Fale Dunaju -dzieciaki mojego brata się tym zajadają http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif.
Najpierw robi się ciasto piaskowe (jak na babkę) - polowę wylewa się na formę, a do drugiej połowy dodaje kakao i nakłada na to białe ciasto. Następnie na ciasto ładuje się owoce - najlepiej wiśnie deserowe, 1/2 słoika (są w supermarketach) i do piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu dajemy na wierzch resztę wiśni i przykrywamy kremem (może być budyniowy, ale moim zdaniem najlepsza jest bita śmietana, tylko trzeba dodać zagęstnika albo żelatyny żeby się nie rozpłynęła). Na sam koniec robimy polewę czekoladową, wylewamy na krem i rzeźbimy widelcem "fale". Oczywiscie można udekorować na inne sposoby.
naprawdę pychotka, przetestowana na dzieciach http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif