zawartośc tłuszczu w suchej masie
zawartośc tłuszczu w suchej masie
lumiaa - 2004-05-14 13:54
zawartośc tłuszczu w suchej masie
heja...może ktoś jest w stanie przetłumaczyc taki właśnie słogan, tj.: "zawartość tłuszczu w suchej masie 48%" który ostatnio (o zgrozo!!!!)wyczytałam na opakowaniu mojego ulubionego chudego(!!!?????) serka do smarowania Toska Figura Light...hm...może on wcale nie jest light? w każdym bądx razie jak to przeczytałam to mi moja "dietetyczna" kanapka w gardle stanęła...http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Komanka - 2004-05-14 16:02
To nie slogan http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Zawartosc roznych skladnikow podaje sie w przeliczeniu na suchą masę (s.m.) lub suchą masę organiczną (s.m.o). 48 % w serku dietetycznym to raczej nie duzo, bo na jakims "normalnym" http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif serku przeczytalam o 78%. To nie jest tak, ze w serku masz połowę tłuszczu, bo serek ma konsystecję półpłynną, a przeliczenie jest na suchą masę.
Jedz na zdrowie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon40.gif
lumiaa - 2004-05-14 18:14
dzięki, nieco mnie to uspokoiło bo ten serek naprawde mi smakuje i to właśnie dlatego że nie ma półpłynnej konzystencji jak większośc odchudzanych produktów a smakuje raczej "normalnie"...tym nie mniej nadal nie wiem czym jest ta "sucha masa", chyba że ser ? połtłusty? no nie wiem chyba sie już nie będe nad tym zastanawiać...
DominikaS - 2004-05-14 19:58
Te 48% tłuszczu miałabyś w serku wtedy, gdybyś odparowała z niego całą (całą!!!) wodę - czyli jakbyś zamiast serka miala proszek:-) Jeśli "mokry" serek waży 100g to jak usuniesz z niego całą wodę to będzie wazył powiedzmy 10g. A poniewaz jesz uwodniony serek to zjadasz jakby 10 razy mniej tłuszczu czyli 5% w 100g. Oczywiście nie wiem czy 100g serka po wysuszeniu bedzie wazylo 10 g ale to byl przykład:-)