Śledzik...
Śledzik...
Nefretete - 2004-11-10 11:59
Śledzik...
co z nim można zrobić? jakie sałatki, przystawki, potrzebuję każdej wariacji na jego temat http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Jakbyście miały jakieś sprawdzone przepisy, poproszę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Kiedyś jadłam śledzia pod/nad pierzyną http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif ale jak się go robi...?
W Poradniku szukałam i nic nie znalazła, może mogłybyście pomóc? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif szykuję imprezkę śledziową- na śniadanie śledź, na obiad śledź, na deser... deseru nie będzie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
Pozdrawiam http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
koko - 2004-11-10 12:09
Ja nie przepadam za śledziami, ale ostatnio moja mama przyrządziła pysznego "śledzia po afrykańsku".Mmmm, nawet mi smakował, a lubiący śledzie to po prostu byli zachwyceni. Jak tylko wydrę od niej tej przepis, to go tu wrzucę. A do tej pory jedynym śledziem, który mi smakował ( i to baaardzo)był śledź robiony przez moją ciocię- z rodzynkami i pietruszką w sosie pomidorowym .Brzmi to dziwnie, ale jest to absolutny hit, rarytas i niebo w gębie. Oba przepisy postaram się wkrótce Ci podać. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
agula - 2004-11-10 12:29
płaty śledziowe marynowane pokroić w 1 cm kostkę + starte na tarce o grubych oczkach ogórek konserwowy i jabłko + drobno posiekana cebulka i to wszystko wymieszac do smaku z majonezem i gęstą śmietaną
płaty śledziowe typu matias (ja kupuję tackę z lisnera) + posiekana drobno cebulka + majeranek i zalać olejem
Nefretete - 2004-11-10 15:12
koko napisał(a):
> Ja nie przepadam za śledziami, ale ostatnio moja mama przyrządziła pysznego "śledzia po afrykańsku".Mmmm, nawet mi smakował, a lubiący śledzie to po prostu byli zachwyceni. Jak tylko wydrę od niej tej przepis, to go tu wrzucę.
Koko byłabym wdzięczna http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
Nefretete - 2004-11-10 15:21
Aga dzięki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
myślałam nad zrobieniem takiej sałatki: śledzia- matjasa wymoczonego w mleku- aby nie był zbyt słony, pokroić na paseczki, papryke konserwową- rolnik ma fajne bezskórkowe i ogóreczka również pokroić, wrzucić do tego czerwoną fasolę z puszki, cebulka drobno pokrojona, małe jabuszko(?), pieprz, pietruszka zielona drobniutko posiekana(?) jogurt, majonez- pół na pół i wymieszać wszystko.
Lub takiej: wymoczone w mleku śledzie pokroić w plastry, kostkę- większą, obrać 5 ząbków czosnku,3 łyżki majonezu, jogurt- do niego wrzucić zgniecione ząbki czosnku, pietruszka zielona drobno pokrojona, pieprz, polać sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym i podać wszystkim, bo jak się ktoś wyłamie będzie bidny tego wieczoru http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
sarenka - 2004-11-10 15:35
Nefretete napisał(a):
> Aga dzięki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
>
> myślałam nad zrobieniem takiej sałatki: śledzia- matjasa wymoczonego w mleku- aby nie był zbyt słony, pokroić na paseczki, papryke konserwową- rolnik ma fajne bezskórkowe i ogóreczka również pokroić, wrzucić do tego czerwoną fasolę z puszki, cebulka drobno pokrojona, małe jabuszko(?), pieprz, pietruszka zielona drobniutko posiekana(?) jogurt, majonez- pół na pół i wymieszać wszystko.
mniam. jakie to szczęście, że dziś jem na obiad łososia - przez ten Twój wątek nie przeżyłabym dziś bez ryby http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
>
> Lub takiej: wymoczone w mleku śledzie pokroić w plastry, kostkę- większą, obrać 5 ząbków czosnku,3 łyżki majonezu, jogurt- do niego wrzucić zgniecione ząbki czosnku, pietruszka zielona drobno pokrojona, pieprz, polać sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym i podać wszystkim, bo jak się ktoś wyłamie będzie bidny tego wieczoru http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
pycha również http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif - ale ta pierwsza bardziej mnie podekscytowała http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
sarenka - 2004-11-10 15:40
a to z naszego poradnika..
Śledź pod pierzynką:
http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=283
monika_t - 2004-11-10 16:21
Ja mam b. prosty przepis. Poniewaz jestesmy (ja i moj maz) smakoszami oliwy z oliwek, wiec cos z ta oliwa.
A wiec sledzie, ktore sa solone wymoczyc w mleku, przeplukac i pokroic takiego kazdego plata sledziowego na przykladowo 4 czesci (zeby byly mniejsze kawaleczki). Po czym ukladac warstwami w jakims szerokim sloiczku (ja tak robie): najpierw troszke oliwy, lisc laurowy, pozniej kawaleczki sledzi, to przykryc posiekana cebulka i pozniej znowu od poczatku http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif. Na koniec dobrze przykryc wszystko oliwa z oliwek. Odstawic w lodowce na dzien, zeby wszystko razem "dojrzalo" i.......smacznego. Ze swiezym chlebusiem pychaaaaaaa......
Nefretete - 2004-11-10 22:39
sarenka napisał(a):
> a to z naszego poradnika..
> Śledź pod pierzynką:
> http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=283
No tak, "szukajcie a znajdziecie" powiedział Bóg i schował... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif a tak na poważnie, chyba muszę kupić mocniejsze soczweki, choć i tak zwiekszyłam moc, coś ślepa jestem...
Dzieki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
a co do tego pierwszego przepisu, też myslę, że będzie mniamuśny http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
koko - 2004-11-11 10:02
Oto przepis:
6-7 solonych śledzi(1 kg)
4 jabłka(30 dkg)
4 cebule(30 dkg)
30 dkg korniszonów lub ogórków konserwowymch
SOS
1 szklanka keczupu
1/2 szklanki octu winnego
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka musztardy
sól selerowa
Śledzie moczyć 6-8 godz., następnie oczyścić i odfiletować.Pokroić w cienkie paski. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.Cebule obrać, opłukać i także pokroić w kostkę.Korniszony przekroić na kilka części(ogórki pokroić w paski).Przygotować sos: keczup,ocet, wino, oliwę, musztardę, cukier i sól zmiksować.
Do śledzi dodać jabłka, cebulę, korniszony i starannie wymieszać.Zalać śledzie sosem i ponownie wymieszać.
http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Naprawdę pycha! Mówi to osoba wzdrygająca się na samą myśl o śledziach. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
Nefretete - 2004-11-11 23:06
Koko, kochana jesteś http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
Przepis brzmi smakowicie, już mi ślinka cieknie... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif