przekąski

przekąski





An - 2005-03-17 12:17
przekąski
  Dziewczyny,
niedługo mam urodzinki, co prawda nie wyprawiam, ale będą 2-3 osoby, no i muszę coś podać, co proponujecie? Chodzi mi o proste i niedrogie, sprawdzone rzeczy, np jakieś koreczki,małe kanapeczki, napewno macie coś fajnego, proszę prześlijcie mi - będę wdzięczna

pozdr.
Ania




An - 2005-03-17 12:38

  up up
czekam na Wasze propozycje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif



Demeter - 2005-03-17 13:04

  Wystarczy poszukac na google.Jest tego mnóstwo! Oto co ja znalazłam.Zobacz takze tu http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ls&itemid=461, jak widzisz daleko szukac nie trzeba http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif

Koreczki
Na koreczki najodpowiedniejsze są sery typu Gouda lub ementaler. Na 1 osobę należy przygotować ok. 100g sera. Kostki sera są bazą, na którą za pomocą wykałaczek nabija się: kosteczki ananasa lub melona, rozmaite pikle, malutkie marynowane cebulki, cienko pokrojone salami, szynkę, kawałeczki kiełbasy. Bardzo efektownymi dodatkami są też: zielone i czarne oliwki, marynowane owoce, kawałki pomidora i ogórka, konserwowa kukurydza w kolbach, grube, posypane pieprzem kawałki jaj, małe koreczki śledziowe. Koreczki układa się na dużych tacach, wbija w melona, pomarańczę lub połówkę kapusty, z której wycięto głąb i w jego miejsce wlano keczup.

KORECZKI
Składniki
Gruby plaster szynki,25 dag żółtego sera,10 śliwek węgierek (mogą być mrożone), cienki ogórek konserwowy, 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych, kilkanaście sztuk groszku ptysiowego, 5 orzechów włoskich, cały ananas.
Sposób przyrządzania
Ser pokroić w grubą kostkę. Szynkę pokroić w kwadraty dostosowane wielkością do kostek sera, a ogórek w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. (Mrożone śliwki należy krótko obgotować w syropie, ostudzić i dopiero przekroić). Na część kostek sera kłaść połówki śliwek i spinać je wykałaczkami lub specjalną plastikową szpadką. Kilka kostek posmarować powidłami, przykleić do nich groszek ptysiowy i nabić na wykałaczkę. Na pozostałe serki nakładać kawałki orzechów, pokrojoną w kwadraty szynkę i plasterki ogórka. Wbić koreczki w ananasa i ustawić na talerzu.

KORECZKI NA GŁÓWCE KAPUSTY
1 główka kapusty
folia aluminiowa
wykałaczki
do wyboru:
ser żółty, kiełbasa, ogórki
pomidor
ser biały
oliwki
owoce itd...
Główkę kapusty owinąć dokładnie folią aluminiową. Na wykałaczki nadziewać kolejno kawałki sera ze śledziem, albo kiełbasą, kawałek ananasa, ogórka itd. Jeden koreczek powinien mieć co najmniej trzy składniki, ale nie więcej niż 5 bo się nie zmieści do buzi...http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif Koreczki wbijać w główkę kapusty, tak aby powstał jeż. Na stole takie koreczki same w sobie są ozdobą..

SEROWE KORECZKI
Skład:
40dkg chleba białego
2 łyżeczki słodkiej papryki
10dkg wędzonego boczku
pół papryczki pepperoni
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
20dkg żółtego sera
Sposób wykonania:
Chleb pokroić w kostkę 3x3 cm. Wsypać go do miski i posypać papryką w proszku- wymieszać. Bekon pokroić w drobniutka kosteczkę i wysmażyć go na patelni lub w rondlu. Pepperoni bez pestek drobniutko posiekać i wrzucić do bekonu. Czosnek obrać, zmiażdżyć i wrzucić do bekonu i pepperoni. Potem chleb wrzucić na patelnię i zesmażyć na złoty kolor z bekonem, czosnkiem i papryką. Paprykę czerwoną pokroić na kawałki 2x2 cm. Ser w kostkę jak chleb. nabijać na wykałaczki w kolejności: chleb, papryka, ser.

GRECKIE KORECZKI
Składniki:
- 10 dag czarnych drylowanych oliwek w zalewie
- 1 duży zielony ogórek
- 3 dojrzałe
- twarde pomidory
- 20 dag sera feta
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Oliwki odsącz na sitku. Obierz ogórek i pokrój w grubą kostkę, tak samo pomidory. Z pomidorów usuń pestki z mokrym miąższem. Fetę pokrój w kostkę. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno ogórek, fetę, pomidora i oliwki. Koreczki układaj warstwami na tacy. Każdą warstwę posyp obficie ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i odrobinką soli (pamiętając, że feta i oliwki są bardzo słone). Pozostaw na 15 minut, aby warzywa przeszły aromatem ziół.

KOKTAJLOWE KANAPKI
Składniki:
- 4 jajka
- mała główka lodowej sałaty
- 16 plasterków bekonu
- 8 plasterków pieczonej piersi kurczaka
- 12 kromek pieczywa tostowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- łyżka musztardy
- 16 oliwek
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w plastry. Sałatę opłukać, dokładnie osączyć i pokroić w paseczki.
Tosty opiec w tosterze lub podsmażyć w piekarniku. Majonez wymieszać razem z musztardą i keczupem.
8 plasterków bekonu odłożyć. 4 tosty posmarować majonezowo-pomidorowym kremem. Na każdy tost nakładać sałatę, plasterki jajek, pieczonego kurczaka i bekonu tak, aby wykorzystać połowę porcji. Wierzch posmarować kremem i przykryć tostem.
W taki sam sposób na tostach rozłożyć kolejną warstwę jajek, sałaty, bekonu i drobiu. Posmarować kremem. Przykryć pozostałymi 4 kromkami. Odłożone plasterki bekonu podsmażyć na oleju. Osączyć, nadziać na wykałaczki, przeplatając je razem z oliwkami. Tosty przekroić w poprzek na pół. W każdy tost wbić po wykałaczce z bekonem i oliwkami.

Pozdrawiam



An - 2005-03-17 13:30

  Dzięki wielkie Demeter,
może ktoś coś jeszcze dorzuci? (poradnik z wizażu już przejrzałam http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif




bro - 2005-03-17 19:04

  ja uwielbiam koreczki z serka typu sekret mnicha i winogron.. może wydawac się dziwne, ale są przepyszne http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jajeczko.pev.pl