Mężczyzna potrzebuje Pomocy prawdziwych znawczyń!

Mężczyzna potrzebuje Pomocy prawdziwych znawczyń!





polidaktyl - 2004-10-08 17:34
Mężczyzna potrzebuje Pomocy prawdziwych znawczyń!
  Witam bardzo serdecznie wszytstkie wizażanki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Mam mały problem ,otóż urządzam wieczorek na którym główną atrakcją jest Sake http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/winko.gif ale niestety nie znam sie na kuchni japońskiej i sake moja dziewczyna(różnież wizażanka sarimatha http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif )też nie za bardzo chociaż ma dobre chęci,może któraś z pań zna się na tych sprawach? Z czym sie pije sake albo jakieś dania japońskie lub pokrewne mógłbym podać zeby smakowało? Albo chociaż jakieś adresy internetowe ja czuje sie w tej kwesti bezradny a to dla mnie bardzo ważne z góry dziękuję http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon35.gif




polidaktyl - 2004-10-08 18:15

  przypominam się tylko http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif
a jeśli nikt nie zna przepisów na japońskie to moze coś co by pasowało pod sake , nie musi być to coś wyśrubowanego bo będę goscił znajomych z klasy i przyjaciół mojej siostry-studentki, ponieważ to na cześć tego że jej narzeczony wrócił z Alaski może coś podpowiecie ...



Komanka - 2004-10-08 20:28

  Wpisz w googlu np. kuchnia japońska przepisy albo coś podobnego http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif

PS. Witam w gronie płci pieknej http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1roza.gif



joannea - 2004-10-08 20:36

  koniecznie sushi!!!! robi si nie tak trudno, a nawet bym powiedziala latwo, tylko nie wiem, jak bedzie ze skladnikami. W duzym skrocie, potrzebna jest ryba (najlepiej losos, tunczyk, makrela - surowe), ryz i taka specjalna trawa w platach. wyglada bardzo efektownie, mozna si etym najesc, no, i pod sake jak znalazl http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif




Nefretete - 2004-10-08 21:00

  SZUSZI
1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu
2 kubki wody- 500 ml
2 łyzki octu ryzowego
1 łyzka miałkiego cukru
1 łyżeczka soli
125g bardzo swieżego łososia
1 mały ogórek
1/2 małego awokado
4 płaty nori
wasabi
3 łyzki marynowanego imbiru
sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo

1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min.
2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie.
3.Rybe pokroic na cieńkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm dł.
4. Położyc płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu mardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje duuużą ilość http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, pgórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi.
5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm.
Podawac suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.

nie zawsze robimy suszi wg składnkiów, zamiast awokado dajemy jabłko, imbiru nigdy nie dawaliśmy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif a sos sojowy nie może być z tych grzybowych http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif

ZUPA Z MISO I TOFU

( na 4 porcje)

250 g twardego tofu
1 cebula dymka
4 kubki wody- 1 litr
1/2 kubka- 80 g daszi w granuklach
100g miso
1 łyzka mirinu

1. Ostrym nożem pokroić tofu w kostkę o boku 1 cm, a cebulkę wukoście w kawałki o dł 1 cm.
2 W rondlach rozpuścić daszi w wodzie i zagotować,
3. Zmniejszyć ogień do średniego, dodać miso i mirin; mieszać, ni ezagotować - bo miso straci smak. Do gorącego wywaru dodać kostki tofu i podgrzewać, ni egotując, na średnim ogniu przez 5 minut, az tofu będzie ciepłe. Podawać w miseczkach na zupę, przybrac cebulką.

tego nie robiłam, ale podobno pyszne http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif

TEMPURA KREWETKOWO- WARZYWNA

4 porcje

20 duzych surowych krewetek
1 3/4 kubka - 215 g maki tempura, moze być zwykła,
1 3/4 - 440 ml lodowatej wody
2 zółtka
olej do głebokiego smażenia
cukinia, pieczarki, fasolka szparagowa, papryka, cebula, brukuł, brukselka- warzywa pokroic w paski 5 cm na 1.5-2 cm lub podzielic na cząsteczki

Krewetki obrać, usunąć żyłki, zostawiając ogonki. Zrobić 4 nacięcia u dołu każdej krewetki i wyprostować ją
2. Obtoczyć krewetki, z wyjatkiem ogonków, cieńką warstwą mąki, strząsnąć nadmiar
3. W misce delikatnie!! wymieszać mąkę, wodę oraz żółtka; od razu uzyć- ciasto będzie z grudkami- nie mieszać.
4. w woku lub rądlu rozgrzac olej, zanurzać w cieście kawałki krewetek, warzyw. krótko smazyć aż będzie lekko złote, wyjąc, osoączyć na papierowym ręczniku. Podawac natychmiast z sosem sojowym.

Do tempure podchodzę z sentymentem http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif była to pierwsza potrawa którą jadłam z moim Męzem na pierwszej randce- nie licząc suszi i sake którym się ciut ululałam http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif i która mi ugotował http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif- prawda bardzo skomplikowana http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif

Składniki mozna kupić w "specjalistycznym " http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif sklepie na Ostrobramskiej ile nie wiem, kiedyś był w Reform Plaza.

Pozdrawiam i smacznego

http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon35.gif



joannea - 2004-10-08 21:03

  Nefretete! A skad mas ztakie super przepisy??? Mnie ostatnio BARDZO interesuje tofu - takie swieze, w blokach - bo moja inwencja sie powoli wyczerpuje, no, i w koncu chcialabym tez cos prawdziwego zrobic... Masz moze cos na temat tofu jako glownego dania? Prosim piknie? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



sarenka - 2004-10-08 21:04

  zbaczając z tematu - masz już grzywkę? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif



Nefretete - 2004-10-08 21:27

  joannea napisał(a):
> Nefretete! A skad mas ztakie super przepisy???

a mój Mąż jest po Japońskiej szkole i zostało mu takie "zboczenie" http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
przepisy są z książki " Kuchnia Azjatycka" i poszukam tam jakiegoś przepisu z tofu http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif i podpytam męża, ale to informatyk http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif

http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



Nefretete - 2004-10-08 21:36

  sarenka napisał(a):
> zbaczając z tematu - masz już grzywkę? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif

Jeszcze nie, bo źle przeczytałam maila od p.Grażyny i jest w Wawie 14.11 a nie 14.10 http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif
poza tym mam grype, ale paskudną, polowę nocy spędzam na kibelku, czyści dołem i górą http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif
no i zastanawiam się czy czekać na p.Grazynę czy iść gdzieś w Wawie- może tam gdzie chodzi Cheetah bo chciałam iśc do Jean Louisa ale naczytałam się co nie co i...dziekuję bardzo. Ale jak tylko zmienię fryz- a zrobię to napewno, wkleję efekt http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif

http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



sarimatha - 2004-10-08 22:02

  http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif hihi wreszcie znalazł swój autorytet w wizażankach :> hehe Andrzejek ucieszył się że ktoś mu odpisał zapewnaim, ja musze powiedzieć że przepisy są fajniusie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif sama myslałam o wykorzytaniu papieru algowego(lub ryżowego) ryżu,łososia i oliwek lub innego warzywka ale ;> ktoś tu , nie powiem kto powiedział ze pewnie nie wyjdzie strasznie ciesze się z tego przepisu i mam nadzieję ze sushi mi wyjdzie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
ciekawa jestem czy z papieru ryżowego jakby sie uprzeć da się zrobić pierożki lub ciasteczka z wróżbą?



Nefretete - 2004-10-08 22:05

  joannea napisał(a):
>Mnie ostatnio BARDZO interesuje tofu - takie swieze, w blokach - bo moja inwencja sie powoli wyczerpuje, no, i w koncu chcialabym tez cos prawdziwego zrobic... Masz moze cos na temat tofu jako glownego dania? Prosim piknie? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif

PRZYPRAWIONE SMAZONE TOFU

4 porcje

375g twardego tofu
1/2 kubk- 90 g maki ryzowej
2 łyzeczki zmielonej kolendry
1 łyzeczka zmielonego kardamonu
1 ząbek czosnku
1/2 kubka - 125 ml wody
olej, do głębokiego smażenia

1. Osączyć tofu i skroić w plastry grubości 1 cm.
2. w misce wymieszać na gładko mąkę, kolendrę, kardamon, czosnek i wodę.
3. Rozgrzać olej na dużej patelni. Maczać plastry tofu w mieszance przypraw i grubo je obtoczyć. Kłaść plastry tofu w oleju i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, az bedzie chrupiące i przyrumienione na złocisto. Oszczyć na papierowych recznikach.
Podawac tofu ze smazonymi warzywami i wybranym sosem- np. sosem archaidowym, chili lub sojowym.

PIKANTNY PIECZONY BAKŁAZAN Z TOFU

4 porcje

4 małe cieńkie bakłażany
250g twardego tofu
2-4 małę świeże czerwone lub zielone chili
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 mała cebula, posiekana
3 łyżeczki drobnego brązowego cukru
2 łyżki soku z limety
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju
1/2 kubka 15g świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonych krewetek, drobno posiekanych

1. Rozgrzać srednią patelnie lub wok, ąz będzie gorący. Dodać bakłażany i smażyć, aż skórka zacznie czernieć, obracać, by usmażyły się ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i ostudzić. Pokroić ukośnie w plastry po 2 cm grubości. Osoączyć tofu i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
2. Zmiksowac na gładko chili, czosnek, kolendrę, cebulę, cukier, sok z limety i sos rybny.
3. W tej samej patelni lub woku rozgrzac olej, dodac pastę i mieszać na duzym ogniu przez 1 minutę, az pojawi się aromat. Dodać bakłażany, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty, aż będzie miękkie.
4. Dodać tofu i połowę bazylii i delikatnie wymieszać. Podawać przybrane pozostałą bazylią i ewentualnie krewetkami.
Podawać na gorąco lub jako zimną przystawkę, będzie łagodniejsza jeśli dodamy tylko 2 chili http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif

SMAZONA WIEPRZOWINA ZA SZPARAGAMI I TOFU
4 porcje

wiązka szparagów 155g
150 g twardego tofu
1 łyzka oleju
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
400g mielonej wieprzowiny
1 czerwone chili, bez nasion, w cienkich plasterkach, dowolnie
3 łyżki szczypiorku ( czosnkowego ) drobno posiekanego
3 łyzeczki sosu ostrygowego
3 łyzeczki sosu rybnego
1 łyzeczka cukru

1. Pokroić szparagi w kawałki na kęs. Włożyć szparagi do żaroodpornej miski, zlać wrzącą wodą i odstawić na 3 minuty; osączyć. Pokroić tofu w kawałki na kęs.
2. Postawić wok na duzym ogniu; gdy będzie bardzo gorący, dodać olej i rozprowadzićgo, krążąc wokiem. Dodac czosnek, wieprzowinę i chili; szybko zrumienić mięso, wziąć mieszając. Kiedy mięso sie zrumieni, dodać szparagi i tofu, dobrze wymieszać.
3. Dodac szczypiorek ( czosnkowy ) , sos ostrygowy, sos rybny i cukier; wymieszać z wieprzowiną. Natychmiast podawać z ryżem.

Smacznego http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif

http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



sarenka - 2004-10-08 23:17

  W JLD doskonale strzyże Wojtek [w al. Niepodległości].

To ja czekam na metamorfozę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif i zdjęcie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif



Lee - 2004-10-09 16:22

  proponuję sajgonki (produkty ogolnie dostępne w kazdym hipermarkecie) http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
do tego ryż z sosem chińskim, który również jest łatwy do zdobycia i sałatkę z kapusty pekińskiej.
Cudo! http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif polecam http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



joannea - 2004-10-09 19:22

  Nefretete http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon29.gif, w pas sie klaniam http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon35.gif i dziekuje bardzo!!! Przepisy wydaja sie byc swietne!!! No, i jak czytelnie i ladnie napisane http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1roza.gif Dziekuje uprzejmie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Najpozniej we wtorek, srode bede probowac http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon25.gif
Czy moge sie jeszcze odrobinke podpytac? Masz cos jeszcze moze na swieze, miekkie, mokre, "serkowe" tofu? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon20.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



Hyang - 2004-10-09 19:54

  Do tego co proponuje np. Lee dodałabym koreańską sałatkę z marchwi...mniam...Robi sie ja tak: kg. marchewki sciera sie na dłuuugie paseczki, posypuje solą, sproszkowaną papryczką chili i cukrem(to wszystko do smaku). Potem trzeba przykryć i wstawić do lodówki.Podsmażamy cebulkę na oleju (aż się zeszkli). cebulke wykłada sie na marchew, miesza, dodaje sos sojowy, ocet(do smaku, oczywiscie) i znow do lodowki.
Jezeli macie ochotę na coś bardziej sytego mozna dodać mięso, kalmary badz baklazany-te produky tez sie kroi na cienkie paseczki i smazy razem z cebulką.

A np. na deser można podac popularne w chinach owoce w karmelu...ananasy lub banany kroi się na duze kawałki. Z 2-ch łyżek mąki i piany z białek 2-ch jajek robimy ciasto o konsystencji smietany.Maczamy w nim owoce i smażymy na oleju(dosyc głebokim)-az bedą złotego koloru. Ze 100gr. masła i 2 szkalanek cukru robimy karmel i zalewamy nim owoce. Normalnie palce lizac, ale trzeba szybko jesc bo jak karmel zastygnie to troche ciezko sie je gryzie... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
W każdym bądż razie- zyczę smacznego http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Pozdrawiam.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jajeczko.pev.pl