Domowy jogurt
Domowy jogurt
aanuszka - 2004-06-03 13:31
Domowy jogurt
Na pewno słyszałyście o jogurcie naturalnym, który bez problemu mozna wykonać w domu. Postanowiłam zająć się tym, co by troszke zaoszczędzić ... i klapa! Zamiast kremowego, gęstego pysznego jogurtu wychodzi mi grudkowata, wodnista papka, jakby zwarzona, co absolutnie nie zachęca do konsumpcji http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif
Sposób przyrządzania wzięłam z książeczki ojca Grande, taki sam przepis można znaleźć tu
http://www.kuchnia.3miasto.pl/987.htm
No ale mimo że robię wszystko dokładnie tak jak trzeba to i tak mi nie wychodzi!!! Może któraś z Was robi sobie taki jogurcik i wie, w czym można popełnić błąd (którego być może ja nie dostrzegam) albo ma swój własny niezawodny sposób, którym z radościa podzieli się na forum.
Liczę na Was!!
Pozdrawiam
anuszka
joannea - 2004-06-03 14:01
Kiedys słyszałam, że to jest jak z mlekiem zsiadłym: jak się weźmie prawdziwe (ostatnio niedostępne) mleko, będzie ono swietną bazą do wszelkich fermentowanych czy bakteryjnych przetworów.
Ja bym stawiała na to, że powodem jest mleko UHT, jakie jest na rynku, aczkolwiek głowy sobie nie dam za to uciąć http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
justysiek - 2004-06-03 14:06
A może powodem jest zbyt duża różnica temperater między mlekiem a jogurtem?
mskladaczek - 2004-06-03 15:24
pare lat temu robilam, tyle ze o ile dobrze pamietam to nie zamykalam tego szcelnie w zadnym sloju i nie podgrzewalam mleka, przy mieszaniu z jogurtem mialo normalna pokojowa temp.